Voor- en nadelen vloerverwarming

U overweegt om - een deel van - uw woning of bedrijf met vloerverwarming te gaan verwarmen. Als specialist in vloerverwarming vinden we dit toe te juichen. Vloerverwarming heeft vele voordelen, maar ook een aantal nadelen. Lees hieronder welke deze zijn. Wilt u graag advies? Dan mag u altijd contact met ons opnemen.

Als u het plan hebt om vloerverwarming in uw woning te laten plaatsen, dan kunt u zich door de voordelen laten leiden. Soms kan het door al die voordelen erg verleidelijk zijn om vloerverwarming te nemen, maar het is dan soms verhelderend om ook goed over de nadelen na te denken. Gebruik daarom dit lijstje, zodat u kunt bepalen of vloerverwarming voor uw woning of bedrijfspand een goede keuze is.

De voordelen van vloerverwarming

Als u aan vloerverwarming denkt, dan zult u ongetwijfeld bekend zijn met de voordelen. Hieronder vindt u ze nog even in een kort overzicht:

 • Zuinig: omdat u voor vloerverwarming het water niet tot hoge temperaturen hoeft op te warmen, is vloerverwarming zuiniger. De maximale watertemperatuur is dan 40 graden Celsius. Ten opzichte van een verwarmingssysteem met radiatoren is vloerverwarming 10 tot 15 procent zuiniger.

 • Gelijkmatige warmte: met vloerverwarming kunt u uw kamer veel gelijkmatiger verwarmen dan wanneer u dit met radiatoren doet. Het verwarmingsoppervlak is groter en de warmte komt van onderen.

 • Geen trek en tocht: omdat er geen grote verschillen zijn in temperatuur in de kamer, is er ook minder sprake van trek en tocht. Hierdoor zal er minder stofcirculatie zijn en is er tegelijkertijd minder kans op huisstofmijt. Ook de luchtvochtigheid blijft dan beter onder controle. U zult dus ook minder last hebben van ongedierte en u bespaart dus op de kosten van een ongediertebestrijder.

 • Meer vrijheid: als u uw vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt, kunt u de radiatoren verwijderen. Dit geeft een meer ruimtelijk gevoel en u hebt meer vrijheid bij het bepalen van uw nieuwe inrichting.

Ja, ik wil vloerverwarming!

Verdere voordelen vloerverwarming

 • Mooier: radiatoren zijn nu eenmaal niet echt mooi. U kunt veel geld investeren in designer radiatoren, maar over het algemeen zijn ze esthetisch niet zo super aantrekkelijk. Met vloerverwarming als hoofdverwarming hoeft  niet meer naar uw interieurontsierende radiatoren te kijken.

 • Hygiënischer: radiatoren zijn soms moeilijk schoon te maken. Vloerverwarming is niet zichtbaar en heeft geen schoonmaakbeurt nodig. Vloerverwarming is dus nagenoeg onderhoudsvrij.

 • Warme voeten: en als laatste natuurlijk kunt u met vloerverwarming altijd een warme vloer hebben en behoren koude voeten tot het verleden. Stap rustig met blote voeten naar binnen, want dit zal heerlijk aanvoelen.
Ja, ik wil vloerverwarming!

De nadelen van vloerverwarming

De voordelen van vloerverwarming zijn natuurlijk erg aantrekkelijk, maar ook aan vloerverwarming kleven enkele nadelen. Als deze voor u minder zwaar wegen dan de voordelen is vloerverwarming voor u de juiste keuze.

 • Duur: ook al kunt u besparen met vloerverwarming, u zult aan het begin een flinke investering moeten doen. Een investering die zich zeker terugbetaald vanwege de energiezuinigheid. Hoe groter het oppervlak, hoe goedkoper de prijs per vierkante meter. Deze schommelt voor vloerverwarming als hoofdverwarming tussen de € 20,- en € 75,-. Dit is inclusief btw, plaatsing en materialen. 
 • Drukte: het plaatsen van vloerverwarming kan voor tijdelijke drukte zorgen, voornamelijk als u al in uw huis woont. Of in uw onderneming werkt. De kamers moeten worden leeggehaald om de vloerverwarming in te kunnen frezen. Als uw huidige vloer niet combineert met vloerverwarming moet deze worden verwijderd en moet een nieuwe vloer gestort worden. Deze nieuwe vloer heeft tijd nodig om te drogen. Lees hier meer over onze werkwijze.
Offerte aanvragen

Verdere nadelen vloerverwarming

 • Isolatie: het is verstandig om ruim de tijd te besteden aan het isoleren van uw vloer. Als u dit niet goed doet, gaat te veel warmte van uw vloerverwarming verloren naar beneden. Hier hebt u een goede isolatiewaarde bij nodig. Deze kunt u bereiken door matten te gebruiken met een isolatiemateriaal erin verwerkt, door het isolatiemateriaal onder de vloerverwarming aan te laten brengen of door uw kruipruimte te laten isoleren.

 • Langzaam: vloerverwarming warmt langzaam op. Dit is minder comfortabel als u een onregelmatige dagindeling hebt. Veel mensen laten de vloerverwarming dan ook altijd aan staan. U kunt een slimme thermostaat installeren en zelf instellen wanneer u wilt dat de vloerverwarming aangaat. Deze kunt u dan eventueel ook op afstand bedienen vanaf een app via uw smartphone. Hiermee wordt dit probleem opgelost.

Ten slotte

 • Lastig te repareren: het komt weinig voor, maar als uw vloerverwarming ergens gaat lekken, dan kan dit erg lastig zijn om te repareren. De buizen zijn volledig in de nieuwe dekvloer gestort. De monteurs van Het Vloerverwarmings Huys werken volgens de GIW-normen (Garantie Instituut Wonen). Na oplevering wordt standaard een checklist ingevuld. Ook ontvangt u een garantiecertificaat. De vloerverwarmingsbuizen zijn zuurstofdicht en voorzien van het KIWA/KOMO keurmerk. Het Vloerverwarmings Huys is aangesloten bij de NOA. Voor ú een garantie dat bij geschillen een objectieve partij bemiddelt.

 

 • Niet te combineren met alle vloerbedekkingen: vloerverwarming is niet geschikt in combinatie met een aantal vloerbedekkingen. Steen is bijvoorbeeld ideaal, omdat dit lang warm blijft en de warmte goed geleidt. Hout kan juist isolerend werken en soms vervormen onder te grote temperatuurverschillen. Vraag na of uw vloerbedekking geschikt is voor vloerverwarming.

Snelle offerte aanvraag

Laat hier uw gegevens achter, wij nemen contact met u op